Hoe een goed voornemen voor elke dag de wereld kan verbeteren

Vrijheid. Zenos Fridakis

In de kerstvakantie las ik enkele boeken van dr. Anna Terruwe (1911-2004), een bevlogen psychiater en een bijzonder gelovige vrouw. Zij ontwikkelde de bevestigingsleer. Gaandeweg haar leven zag ze wat de impact daarvan zou kunnen zijn, zowel voor mensen als jij en ik, als voor de kerk en de samenleving. In een persoonlijke audiëntie bij Paus Paulus VI vroeg zij hem dit bekend te maken. Zijn antwoord was: 'Gaat u maar om het te zeggen - ik zend u'[1].

Wat was haar boodschap?

 

'Zelfwaarde maak je niet, die ontvang je'

Zo kun je haar bevestigingsleer samenvatten: je groeit als mens door de waarde die een ander in je ziet en dat laat merken.  Bijvoorbeeld door een positief woord, door aandacht en tijd te maken voor iemand, iets concreet te doen voor de ander, een cadeau, een prettige aanraking. Allemaal talen van de liefde[2]. Die vormen de basis van eigenwaarde, een geschenk door anderen aan jou gegeven.

Als kind ben je goed af als je bevestigd wordt door je ouders of verzorgers. Als tiener ben je goed af als er vrienden om je heen staan, die je waarderen. Als volwassene ben je goed af als je partner achter je staat, wat er ook gebeurt. Als gelovige ben je goed af als je de onvoorwaardelijke liefde en trouw ervaart vanuit de bron: God zelf.

Allemaal vormen van bevestiging: jij bent geliefd!

 

Groeien als mens

Zelf ben ik blij met positieve woorden.  En als iemand tijd voor mij uittrekt, ervaar ik dat als een bijzonder geschenk :).  

Op mijn beurt oefen ik mij in complimenten geven, aandacht hebben voor het goede in de ander. Het vraagt van mij een andere manier van kijken: actief zoeken naar wat ik oprecht waardeer in de ander. Daar goed in worden, dat is mijn voornemen voor 2018, elke dag: een ander bevestigen, zien wat die in zijn of haar mars heeft. En daar trouw in zijn.

Wat deed jou groeien in 2017?  Wanneer kreeg jouw zelfvertrouwen een 'boost'?  Klopt het, dat juist anderen daar een beslissende rol in spelen, zoals Terruwe beweert? Bij mij klopt het helemaal, ik stem van harte in met haar gedachten.

 

'Goedheidsonthulling'

Leren waarderen en een ander bevestigen. Met liefde en trouw de waarde van de ander concreet benoemen. Terruwe spreekt van 'goedheidonthulling'. Dat doet me denken aan 'Uw Koninkrijk kome...', de hemel op aarde gaan zien, zowel in mensen als in de kerk en in de buurt.

 

Een revolutie ?

Anna Terruwe hoopte met haar bevestigingsleer op een revolutie in kerk en samenleving. Zo groots is haar invloed niet geweest. Maar haar gedachten zijn zeer actueel, zeker als je ze legt naast de principes van waarderende gemeenteopbouw. Aandacht geven aan het goede is immers een belangrijk principe daarin?

 

Met liefde en trouw een ander bevestigen.

Het beste voornemen voor elke dag, denk ik. Wat zou het fantastisch zijn als dat onderdeel wordt van mijn/onze levensstijl! Daarmee bouwen we niet alleen elkaar op, maar verbeteren we ook de (geloofs)gemeenschappen waar we deel van zijn. Meehelpen om aandacht te geven aan het goede van mens en schepping.

Ik ga ervoor. Doe je mee? Dan gaan we met elkaar een prachtig jaar tegemoet!

 

Else Roza, 8 januari 2018,

[1] Okkie van Breemen, 'Bevestigen. De visie van dr. Anna Terruwe. Grondlegster van de bevestigingsleer', 2017, p.30   [2] Gary Chapman, 'De vijf talen van de liefde'. 2014.
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.